Za vikend još jedan astronomski spektakl: Kiša meteora

Avgust je jedan od najuzbudljivijih perioda godine kada je reč o nebeskim događajima, jer nebo na severnoj hemisferi tada "posećuje" čuveni meteorski pljusak Perseida.
Za vikend još jedan astronomski spektakl: Kiša meteora
Foto: Pixabay
Vrhunac aktivnosti ovog roja predviđen je za predstojeći vikend - 12. i 13. avgusta, kada bi ljubitelji astronomije mogli da očekuju pravi spektakl - više od stotinu meteora po satu, pokazuju podaci NASA.
Svaki od meteora predstavlja sićušne komade kamena i leda, ali koji nailaze na Zemljinu atmosferu takvom brzinom, da u njoj sagorevaju u trenutku, ostavljajući iza sebe blistavi trag.
Prošle godine užitak je pokvario pun Mesec, koji je zbog osvetljenosti noćnog neba Perseide na njihovom vrhuncu učinio praktično nevidljvim. 
 
Međutim, ovog puta će, piše Space, Mesec biti svega oko deset procenata osvetljen. Drugim rečima, ako uspete da pronađete neko mesto u kom nema svetlosnog zagađenja, ni oblaka, meteorski pljusak moći ćete da doživite u potpunosti.
 
Iskusni posmatrači nebeskih događaja savetuju svima onima koji odluče da "love" Perseide, da barem trideset minuta posmatraju nebo i da u međuvremenu ne gledaju u telefon ili druge izvore svetlosti, kako bi im se oči prilagodile posmatranju sićušnih svetlosti na nebu.
 
Perseidi su ime dobili po sazvežđu Perseja, jer deluje kao da iz njega izviru.
 
Zemlja, inače, u periodu od početka jula pa do početka septembra prolazi kroz veliki "oblak" svemirskog kamenja koji predstavlja ostatke komete 109P/Svift-Tatl. Reč je o "repatici" koja kruži oko Sunca tokom 133-godišnjeg perioda, a poslednji put je viđena 1992. godine. To znači da će njenom prolasku svedočiti potomci današnjih Zemljana 2125. godine. 
 
Sredinom jeseni, na severnoj hemisferi biće vidljivi Orionidi, u novembru Leonidi, a u decembru Geminidi.
  • Lele

    09.08.2023 11:05
    'oćel'
    Cerada na kolima izdržati i ovo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija