VIDEO Pratite uživo: "Virgin Galactic" lansira novi komercijalni let u svemir

Svemirski avion kompanije "Virgin galactic" poleteće danas u svemir, a u njemu će, između ostalih, biti 80-godišnja bivša olimpijka, studentkinja iz Škotske i njena majka, piše BBC.
Anastasija Majers i njena majka Kejša Šahar osvojile su karte na takmičenju, a Džon Gudvin (80) iz Njukasla je kupila svoju kartu 2005. godine i postaće druga osoba sa Parkinsonovom bolešću koja je otišla u svemir.
Lansiranje aviona "Virgin galactic 02" planirano je da počne u 16.30 časova po našem vremenu.
Reč je o drugom komercijalnom letu za svemir ove kompanije, a prvi je bio u junu kada su italijansko vazduhoplovstvo i naučnici sproveli eksperimente u bestežinskim uslovima na 70-minutnoj misiji.
 
Cena karte iznosila je 450.000 dolara, a avion će leteti oko 85 kilometara iznad Zemlje.
 
  • miki

    10.08.2023 12:31
    Ima alternativno tumacenje
    In the early 1960s, Haley applied von Kármán’s criteria (orbital forces exceeding aerodynamic ones) more specifically, determining the actual boundary of space is some 52 miles (84 km) above the ground, according to McDowell. This altitude corresponds with the mesopause, which is the outermost physical boundary of Earth’s atmosphere where meteors typically burn up.

    https://www.astronomy.com/space-exploration/the-karman-line-where-does-space-begin/
  • apsurd postojanja

    10.08.2023 11:11
    Ovaj svet nema drugih problema nego da izdaje turisticke aranzmane za svemir i olupine titanika. Nema gladnih, bolesnih, ugrozenih, sve sjajno. Super.
  • Realista

    10.08.2023 10:02
    činjenice i kapitalizam
    Prvo, "svemir" je oblast za koju je usvojeno međunarodnim dogovorom da počinje 100 kilometara iznad nivoa mora. Iako to niko nije javio Bensonu, 85km se ne smatra "Svemirom" osim ako ste dovoljno bogati da vas naučne tričarije ne dotiču, egzotičnu društvenu pojavu koju je dotični Benson odlučio da kapitalizuje svojim letovima do gornje granice atmosfere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija