Mask počinje testiranja moždanih čipova na ljudima

Biotehnološki start-up Ilona Maska "Neuralink" otvorio je u utorak konkurs za svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima, navodi se na blogu firme.
Mask počinje testiranja moždanih čipova na ljudima
Foto: Pixabay
Nakon što je dobio odobrenje od nezavisnog odbora za reviziju, Neuralink će početi da nudi moždane implantate paralisanim pacijentima kao deo studije PRIME, objavila je firma. 
PRIME, skraćenica za Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, sprovodi se kako bi se procenila sigurnost i funkcionalnost implantata, piše CNN.
Ispitnim pacijentima čip će se hirurški ugraditi u deo mozga koji kontroliše nameru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se "omogući ljudima da kontrolišu kursor ili tastaturu računara samo koristeći svoje misli", napisala je Maskova firma.
 
Oni s kvadriplegijom zbog povrede kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu se kvalifikovati za šestogodišnje istraživanje - 18 meseci kućnih poseta i klinike nakon kojih slede kontrolni pregledi tokom pet godina. Zainteresovani se mogu prijaviti u registar pacijenata na sajtu Neuralinka.
  • Banderaš

    21.09.2023 09:42
    Odmah dva ta najveća čipa Voolinu da se ugrade!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija