VIDEO: Sonda Lusi posetila svoj prvi asteroid, sada se čeka da prikupljene podatke pošalje na Zemlju

Sonda Lusi, koju je razvila američka svemirska agencija NASA, posetila je svoj prvi asteroid.
Letelica je prošla pored asteroida Dinkineš, na udaljenosti od oko 400 kilometara, te je uspešno preživela taj manevar, saopštila je NASA.
Sad će joj biti potrebno oko nedelju dana da sve zabeležene podatke pošalje na Zemlju.
"Tim se raduje da vidi kako je letelica radila tokom svog prvog testa i susreta s brzim asteroidom", saopštila je američka agencija.
 
 
Dinkineš, asteroid s prečnikom manjim od kilometra, prvi je od deset letećih tela koje će sonda istražiti. Let Lusi u njegovoj blizini prvenstveno je bio ispit funkcionisanja naučnih instrumenata. Glavni cilj NASA sonde su Jupiterovi asteroidi.
 
Lansirana je 2021. s kosmodroma Kejp Kanaveral na američkoj Floridi. Duga je oko 14 metara, a napaja se pogonskim gorivom i baterijama koje se pune preko solarnih ćelija.
 
Lusi bi trebalo da proleti blizu sedam Jupiterovih "Trojanaca", nazvanih po protagonistima Homerovog epa "Ilijada".
Trojanci su asteroidi koji kruže oko Zemlje u istoj orbiti kao i najveća planeta, deo ispred, a jedan iza njega. Smatraju se "fosilima" iz doba formiranja planete, zbog čega se NASA nada da će misija dati nove poglede na oblikovanje našeg Sunčevog sistema.
 
Misija bi trebalo da traje 12 godina, a Lusi će preći ukupno 6,5 milijardi kilometara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.