Primljena poruka poslata laserom sa razdaljine od 16 miliona kilometara

Inovativni eksperiment na Nasinoj misiji "Psyche" postigao je važan korak tako što je uspešno sproveo demonstraciju najdalje laserske komunikacije.
Primljena poruka poslata laserom sa razdaljine od 16 miliona kilometara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Demonstracija nove tehnologije bi mogla u budućnosti da pomogne čovečanstvu u daljem istraživanju dubokog svemira.
 
Lansirana sredinom oktobra, "Psyche" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa.
Letelica će provesti šest godina putujući 3,6 milijardi kilometara.
 
Osim njene glavne misije, na sebi nosi i opremu za Deep Space Optical Communications (DCOC).
Na ovaj način je trebalo poslati i primiti podatke ka Zemlji i sa Zemlje, putem infracrvenog lasera, koji može da šalje podatke 10 do 100 puta većim brzinama nego uobičajenim radio-talasnim sistemima.
 
Ukoliko se pokaže uspešnim u testiranjima narednih godina, eksperiment bi mogao da postane osnova za tehnologiju koja će biti korišćena u komuniciranju sa ljudima na Marsu.
 
Sa skoro 16 miliona kilometara podaci su stigli do Kaltekove opservatorije u Kaliforniji. Pređena razdaljina je 40 puta veća nego ona između Zemlje i Meseca.
  • VVV

    26.11.2023 11:07
    Mala ispravka
    Laser šalje podatke istom brzinom kao i radio talas... to je brzina svetlosti. Ali laser nosi veću količinu informacija u jedinici vremena. Pa kada se kaže brzina, zapravo se misli na ovo drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija