Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv?

Crvena planeta nestala je iz Zemljinog vidokruga i biće nevidljiva do decembra.
Zašto je Mars već desetak dana nevidljiv?
Foto: Pixabay
Fenomen "nevidljivi Mars" se dešava zahvaljujući solarnoj konjunkciji: periodu tokom kog Sunce zaklanja Mars i Zemlju jedno od drugog. To se dešava u proseku na svakih 25 meseci, a ove godine traje od početka novembra do početka decembra. 
 
"Deluju kao plesači sa dve strane ogromne vatre, dve planete su tokom tog plesa privremeno nevidljive jedna drugoj", objasnila je NASA.
Zemlja i Mars dožive fenomen konjunkcije svake dve godine, a portal space.com piše da su dve planete u proseku udaljene 225 miliona kilometara - ali tokom solarne konjunkcije bivaju razdvojene na udaljenosti od oko 380 miliona kilometara.
 
Solarna konjunkcija utiče i na rad stručnjaka NASA-e koji su zaduženi za komuniciranje i slanje signala svemirskim letelicama na Marsu.
"Nemoguće je predvideti koje informacije mogu biti izgubljene zbog smetnji usled naelektrisanih čestica sa Sunca, a ta izgubljena informacija bi potencijalno mogla da ugrozi funkcionisanje svemirskog broda. Zato, pre solarne konjunkcije inženjeri šalju uputstva za dve nedelje i čekaju", saopšteno je iz NASA-e.
 
Moratorijum 2023. na komandovanje svemirskim brodovima na Marsu traje do 25. novembra, dodaju iz NASA
 
Međutim, naučnici su naglasili da to ne znači da su misije na Marsu dobile slobodne dane.
 
"Naši celi timovi proveli su mesece pripremajući liste obaveza za sve naše svemirske letelice na Marsu", rekao je Roj Glejden, menadžer mreže Mars Relay Network iz NASA-e.
 
Tokom perioda konjunkcije je teško, a nekada i nemoguće razmenjivati informacije, kako među Marsovim orbiterima, tako i rovera na površini i zemaljskih stanica, jer solarna korona, ili ređe - disk Sunca, ometaju radio-komunikaciju.

Teme

Mars
  • Joko

    26.11.2023 16:51
    Joko
    Marsovci ugasili svetlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija