Mask saopštio: Ugradili smo prvi čip u ljudski mozak

Ilon Mask kaže da je njegova kompanija Neuralink prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čoveka.
Mask saopštio: Ugradili smo prvi čip u ljudski mozak
Foto: Pixabay
"Početni rezultati pokazuju obećavajuće nervne impulse i pacijent se dobro oporavlja", objavio je Mask.
 
Cilj kompanije je da poveže ljudski mozak s računarima i pomogne u rešavanju složenih neuroloških stanja. 
Brojne konkurentske kompanije već su ugradile slične uređaje. 
 
BBC News obratio se Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lekove (FDA), za komentar.
Maskovoj kompaniji FDA je u maju dala dozvolu za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dato zeleno svetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će učestvovati u studiji čip će biti hirurški postavljen u deo mozga koji kontroliše nameru kretanja. 
 
 
Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se "omogući ljudima da kontrolišu kursor ili tastaturu računara samo koristeći svoje misli", tvrde iz Neuralinka.
 
 
Mask je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy.
 
  • nema

    30.01.2024 10:28
    odlična vest
    Ovo treba što pre da zaživi, to je nada za sve nas. Mediji , političari, kompanije......toliko nas zaglupljuju da mozak počinje da se otima, to treba što pre sanirati i prilagoditi te maksimalno uskladiti mozgove sa potrebama kapitala .Individualnu upotrebu mozga treba svesti na minimum i korišćenje prepustiti nadležnima tako će nam bolje biti i svetla budućnost je zagarantovana. Ovako se samo nerviramo i mučimo ,krajnje je vreme za stavljanje mozga u automatski režim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija