Istraživanje: Oko 70 odsto muzičara zabrinuto zbog uticaja veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija će uskratiti prihode i ugroziti im budućnost, smatra 71 odsto anketiranih muzičara, rezultat je danas objavljenog francusko-nemačkog istraživanja.
Istraživanje: Oko 70 odsto muzičara zabrinuto zbog uticaja veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
To je prvi izveštaj o uticaju veštačke inteligencije u muzici, zasnovan na "analizi tržišta, intervjuima stručnjaka, kao i na anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača, koji su članovi francuskog Sacem-a (Društvo autora, Kompozitori i muzički izdavači) i nemačkog GEMA.
 
Klaus Goldhamer, generalni direktor Goldmedia, nemačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju za francusko i nemačko udruženje, ističe da 35 odsto ispitanih već koristi veštačku inteligenciju, u oblasti koja se odnosi na stvaranje muzike.
"Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost, a čak 71 odsto ispitanih strahuje da generativna veštačka inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti", dodao je Goldhamer.
 
Do 2028. godine, GEMA i Sacem procenjuju "da bi se prihodi autora i stvaralaca mogli smanjiti za 27 odsto, što predstavlja ukupan gubitak od 2,7 milijardi evra".
Zbog takvih procena, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahteva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate veštačke inteligencije.
 
"Oko 93 odsto njih želi da političari daju veći značaj izazovima povezanim sa veštačkom inteligencijom i autorskim pravima", dodaje se u izveštaju.
  • Milanče

    30.01.2024 16:54
    kakvi su
    Kakvi su savremeni muzičari i kakav im je muzika, ne čudim se. Možda će veštačka inteligencija biti humanija pri stvaranju muzike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.