VIDEO: Povučen policijski robot koji je patrolirao njujorškim metroom, ljudi ga šutirali i gađali

Policijski robot, kog je policija Njujorka uvela u službu kako bi patrolirao na stanici metroa kod Tajms skvera, više nije u funkciji.
Sigurnosni patrolni robot njujorške policije, koji liči na nešto između robota R2-D2 i Dalek, a koji je nazvan K5, trebalo je da patrolira na stanicama metroa, da otkriva pretnje i pomaže putnicima kojima je to potrebno. 
 
Ovaj robot je bio deo vizije gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa, a koja se odnosi na "inovativne policijske tehnologije" koje će učiniti grad sigurnijim i "pametnijim".
Ipak, nakon kratkog i neimpresivnog boravka na stanici Tajms skver, robot je povučen iz službe.
 
K5 je prvi put predstavljen javnosti na konferenciji za medije u aprilu 2023. godine, kada se kretao po bini i bljeskao svojim plavim svetlima. Adams ga je hvalio govoreći da predstavlja "dobru investiciju", koja će koštati grad samo dolar po satu, što je manje od prosečne satnice. Gradonačelnik je takođe pozirao za fotografiju s robotom praveći rukama oblik srca. Međutim, robot mu nije uzvratio jer nije imao "ni ruke ni emocije".
S druge strane, K5 je izazvao pomešane reakcije Njujorčana, neki su bili radoznali, dok je kod drugih izazivao nervozu. Takođe, neki su pokušavali da stupe u interakciju s robotom i pritiskali su dugme za pomoć, drugi su pravili selfije, dok je bilo i onih koji su ga vandalizovali, udarali nogama i bacali smeće na njega. Takođe, bilo je i onih koji su ga u potpunosti ignorisali, kao i ostale stvari u gradu.
 
Robot se suočio s tehničkim izazovima kao što je kretanje stepenicama, zaobilaženje prepreka i održavanje konstantnog rada. Njujorška policija je morala da zaduži policajce da prate robota i njegove performanse, čime se izgubila svrha posedovanja autonomnog uređaja.
 
 
Probni period na metro stanici je završen u decembru nakon šest meseci, ali od tada je robot stajao nepomično u izlogu, staklom odvojen od javnosti.
 
Portparol policije je rekao da je test program završen i da traje procena rezultata, ali nije rekao da li će robot ponovo biti u funkciji ili pak vraćen proizvođaču firmi "Knightscope". 
Dodao je da gradonačelnikova administracija uvek traži nove tehnologije u svrhu poboljšanja javne bezbednosti i uštede novca. Rekao je da je robot "radio" smenu od ponoći do šest sati ujutro i da gradske vlasti razmišljaju o narednim koracima.
 
Gradonačelnik je ranije rekao da robot neće koristiti tehnologiju prepoznavanja lica, kontroverznu funkciju koja je izazvala zabrinutost za privatnost i ljudska prava. Ipak, to nije smirilo kritičare koji su tvrdili da robot simbolizuje opresivno i distopijsko stanje nadzora.

Teme

robot
  • Ys

    06.02.2024 00:42
    Robot
    Bolje da su ga utopili na otpadu,sigurno ima bakra ili dragocenih metala,bar bi kod nas taj robokap tako zavrsio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija