Mreža X odobrila pretplatu terorističkim grupama

Platforma X američkog milijardera Ilona Maska odobrila je pretplatu određenim terorističkim grupama čija je aktivnost zabranjena u SA.
Mreža X odobrila pretplatu terorističkim grupama
Foto: Pixabay
To je saopštila grupa Tec Transparency Project (TTP) koja nadgleda i kritikuje različite aktivnosti društvenih medija.
 
TTP je naveo da je otkrio da je platforma X dodelila plave kvačice nalozima povezanim sa članovima libanske terorističke grupe Hezbolah, između ostalih, objavio je BBC.
TTP je istakao da je pretplatu izgleda plaćao i vođa jemenskih pobunjenika Huta, a da je plava kvačica sada uklonjena sa tog naloga. Kako se navodi, taj nalog ima više od 23.000 pratilaca.
 
Huti su pod sankcijama i u SAD i u Velikoj Britaniji zbog napada na trgovačke brodove u Crvenom moru. TTP je identifikovao i druge naloge koji su imali plaćenu pretplatu, uključujući i jedan koji pripada NTV-u, državnom televizijskom kanalu u Rusiji.
Pretplata u iznosu od osam dolara mesečno, označena na nalozima plavom kvačicom, omogućava duže objave i bolju promociju.
 
Platforma X je nakon objavljivanja izveštaja TTP uklonila plave kvačice sa pojedinih naloga. 
 
Maskova odluka da uvede pretplatu bila je jedna od najkontroverznijih promena koje je napravio nakon što je kupio Twitter 2022. godine.
 
Nalozi sa plavom kvačicom su ranije bili besplatni, čime je trebalo da se ukaže da je platforma društvenih medija verifikovala identitet naloga, uglavnom novinara, svetskih lidera i poznatih ličnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.