Maskova kompanija će za vladu SAD u orbitu postaviti više stotina špijunskih satelita

Kompanija SpaceX priprema mrežu od više stotina špijunskih satelita, potvrdilo je pet neimenovanih izvora upoznatih sa ovim projektom.
Maskova kompanija će za vladu SAD u orbitu postaviti više stotina špijunskih satelita
Foto: Beta/AP
Za mrežu špijunskih satelita zadužena je poslovna jedinica SpaceX Starshield koja je 2021. godine potpisala ugovor vredan 1,8 milijardi dolara sa Nacionalnom službom za izviđanje (NRO), obaveštajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, prenosi Euraktiv.
Ako projekat bude uspešan, značajno će unaprediti sposobnost američke vlade i vojske da brzo uoče potencijalne mete skoro bilo gde na svetu, potvrdili su izvori.
Navodi se da ugovor svedoči o rastućem poverenju između obaveštajnog establišmenta i kompanije čiji se vlasnik sukobio sa Bajdenovom administracijom i izazvao kontroverzu oko korišćenja satelitske veze Starlink u ratu u Ukrajini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija