VIDEO: Policijski "robot pas" ranjen u akciji dobio zahvalnicu jer je sprečio stradanje kolega

Policija u Masačusetsu zahvalila se svom malom automatizovanom izviđačkom vozilu nazvanom "robotski pas" - iako ne liči na psa, jer je ranjeno" u akciji u kojoj je sprečilo ranjavanje policajaca.
VIDEO: Policijski "robot pas" ranjen u akciji dobio zahvalnicu jer je sprečio stradanje kolega
Foto: Beta/AP
Kada je 6. marta kod jedne kuće u mestu Barnstejbl neko pucao na policiju, ona je u kuću poslala tri "robo-psa" uključujući "Roska", da nađu osumnjičenog.
 
"Rosko", kojim se upravlja daljinski, prvo je "proverio" prizemlje i sprat, a onda je našao nekoga u podrumu.
Osoba naoružana puškom dva puta je prevrnula "robo-psa" koji je uspeo da se uspravi i nastavi rad, a onda ga je triput ustrelila, pokvarivši mu sistem za komunikaciju s policijom koja je potom uz pomoć suzavca uspela da savlada napadača.
Taj slučaj je "jasan primer prednosti mobilnih platformi, sposobnih da otvaraju vrata i penju se uz stepenice u taktičkim misijama koje uključuju naoružane osumnjičene" - saopštila je policija Masačusetsa i istakla da se tako policajci ne izlažu pucnjima iz oružja.
 
"Rosko" je "na lečenju" u kompaniji iz Bostona koja ga je napravila gde treba da mu izvade metke iz tela i da ga poprave, a policija je dobila zamenskog robo-psa koji zasad nema ime.
 
  • Ranjen ili havarisan

    28.03.2024 09:18
    Roboti "ranjeni", a ljudi "havarisani".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija