Google će morati da uništi milijarde podataka i plati više od pet milijardi dolara

Google je pristao da uništi više milijardi podataka, pošto su ga korisnici tužili da tajno prati kako koriste internet, iako su koristili opciju za privatni pregled sadržaja.
Google će morati da uništi milijarde podataka i plati više od pet milijardi dolara
Foto: Pixabay
Uslovi nagodbe podneti su u saveznom sudu u Ouklandu, u Kaliforniji, i čeka se još odobrenje okružne sutkinje Ivon Gonzalez Rodžers, objavio je Rojters.
 
Advokati korisnika procenjuju da će dogovor o poravnanju vredeti više od pet milijardi dolara, a najviše 7,8 milijardi. Iako korisnici neće dobiti odštetu, oni i dalje mogu pojedinačno da tuže Google za naknadu štete.
Grupna tužba obuhvata milione korisnika koji su koristili privatnu opciju za korišćenje Google-a od 1. juna 2016. Korisnici su tvrdili da analitika Goole-a, kolačići i aplikacije omogućavaju da kompanija Alphabet, koja je vlasnik Google-a, otvara novu stranicu, preko koje prati ljude koji su postavili Chrome pretraživač na režim inkognito, a druge pretraživače na privatno pregledanje.
 
U tužbi su naveli da je to omogućilo Google-u da neodgovorno gomila informacije i da sazna podatke o prijateljima korisnika, omiljenoj hrani, hobijima, navikama pri kupovini i najintimnijim, a potencijalno i sramotnim stvarima koje traže na mreži.
Prema nagodbi, Google će ažurirati podatke o tome šta prikuplja u opciji privatnog korišćenja, što je već počeo da radi, a takođe će omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.
 
"Rezultat je da će Google prikupljati manje podataka od privatnih sesija pregledanja korisnika i da će zarađivati manje novca od podataka", napisali su advokati korisnika, prenosi Glas Amerike.
 
Google nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.
 
Prema sudskim dokumentima, Google podržava nagodbu, ali se ne slaže sa pravnim i činjeničnim kvalifikacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija