Jednom u životu: Uskoro ćemo golim okom moći da vidimo kosmičku eksploziju

Nebeski ples dve zvezde udaljene 3.000 svetlosnih godina rezultiraće tako jarkom eksplozijom da će danima moći da se vidi golim okom, rekli su astronomi sa Univerziteta Notingem Trent.
Jednom u životu: Uskoro ćemo golim okom moći da vidimo kosmičku eksploziju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se događa jednom u životu, izgledaće kao nova zvezda koja jarko sjaji na noćnom nebu pre nego što izbledi i iščezne na narednih 80 godina. Profesor Danijel Baun objašnjava da se taj nebeski događaj naziva "nova", kada se blještavost zvezde ubrzano pojačava.
 
Prema njegovim rečima, nije lako predvideti kada će taj događaj uslediti, ali smatra da bi se to moglo dogoditi bilo kada do septembra.
"Čeka nas poslastica, videćemo tzv. novu zvezdu na nebu", rekao je Braun i istakao da T Coronae Borealis nije samo jedna zvezda, već se radi o dve zvezde koje kruže jedna oko druge. "Ono što taj par čini tako posebnim je da s vremena na vreme jako pojača svoju svetlost i postane lako vidljiv", rekao je astronom.
 
Masivnija zvezda u tom paru je beli patuljak, koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Braun. Suputnik u tom paru je ostareli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na belog patuljka.
"Otprilike svakih 80 godina beli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svetlost. Sada je vreme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis, čija će se svetlost s 11 mag, jedva vidljiva teleskopom na tamnom nebu, povećati na 2 mag, uporedivo sa zvezdama u sistemu Pluga, te će moći da se vidi golim okom čak i na zagađenom nebu. 'Nova' će postati vidljiva u blizini sazvežđa Herkula", dodao je Braun. 
 
Podsetimo, na skali magnitude zvezdane svetlosti viši broj označava slabiju svetlost.
 
Astronomi objašnjavaju da su "nove" u suštini poput hidrogenskih bombi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija