Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje zakona.
Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon
Foto: Beta/AP
MyCity je navodio, između ostalog, da preduzetnici mogu da uzmu deo napojnice od svojih radnika, kao i da nema propisa koji bi zahtevali od šefova da zaposlene unapred obaveste o premeni rasporeda, prenosi Rojters.
 
Pored toga, četbot je pogrešno tvrdio da vlasnici njujorških prodavnica ne moraju da primaju gotovinu, pošto očigledno nije imao informacije da je njegov savet u suprotnosti sa zakonom grada Njujorka iz 2020. godine.
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je novinarima priznao da četbot MyCity pravi greške u nekim oblastima, ali je naglasio da je u pitanju eksperimentalni projekat.
 
"Kada koristite tehnologiju, uvek morate da je ubacite u realno okruženje da bi ste odstranili nedostatke", naveo je Adams.
Četbot MyCity je pokrenut u oktobru 2023. godine i tada je reklamiran kao alat koji daje pouzdane odgovore na upite, ali izgleda da ponekad izmišlja stvari ili tvrdi neistine, što je problem koji imaju i druge AI platforme, navodi Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija