Belgijska organizacija ponovo tuži Epl zbog namernog usporavanja telefona

Belgijska organizacija za zaštitu potrošača Test-aša ponovo će tužiti Epl zbog ažuriranja modela Ajfon 6, iako je ta kompanija znala da će to dovesti do usporavanja i degradacije performansi.
Belgijska organizacija ponovo tuži Epl zbog namernog usporavanja telefona
Foto: Pixabay
"Američka multinacionalna kompanija ažuriranjima za operativni sistem iOS 2017. godine imala je za cilj da podstakne korisnike modela Ajfon 6, 6 Plus, 6S i 6S Plus da kupe novi uređaj", navodi se u saopštenju Test-aša.
 
Napominje se da su ova ažuriranja imala veliki uticaj na nivo performansi pametnih telefona.
"Kada razmišljamo o programiranoj zastarelosti proizvoda, često pomislimo na delove lošeg kvaliteta ili nemogućnost popravke proizvoda kako bismo podstakli potrošače da ga zamene. Međutim, planirana zastarelost se može organizovati i preko softvera. Upravo to je Epl uradio 2017. godine sa diskretnim ažuriranjima softvera za svoje modele Ajfon 6", saopštila je organizacija, prenosi Brisel tajms.
 
Slučaj je 2020. godine iznet pred sud u okviru grupne tužbe, ali je došlo do proceduralnog zastoja.
U Sjedinjenim Američkim Državama Epl je povodom istog slučaja pristao na nagodbu od 500 miliona dolara kako bi sprečio grupnu tužbu. 
 
U Italiji je Epl takođe prvostepeno osuđen, ali je ta odluka poništena u žalbenom postupku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija