NASA se i zvanično oprostila od helikoptera Ingenuity koji je na Marsu

Iako je na početku ideja bila da misija Ingenuity-ja traje samo 30 dana, ovaj mali helikopter iznenadio je sve.
NASA se i zvanično oprostila od helikoptera Ingenuity koji je na Marsu
Foto: Screenshot (Youtube/NASA)
NASA-in robotski helikopter Ingenuity za istraživanje Marsa koji je američka svemirska agencija u februaru 2021. poslala na tu planetu, poslao je svoju poslednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini Crvene planete.
 
Godine 2021. Ingenuity je postao prva motorna letelica koja je sletela na neku drugu planetu, čime je dokazano da je moguće leteti u atmosferi Marsa, gde je gustina vazduha vrlo retka u poređenju sa Zemljinom.
Ingenuity teži samo 1,8 kg i više liči na dron. To je letelica na solarni pogon koja podseća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucionarni let realizovala je u aprilu 2021. godine, lebdeći na visini od oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig uporedila sa istorijskim letom braće Rajt na Zemlji 1903. godine.
 
U početku, NASA je planirala 30-dnevnu misiju u kojoj je helikopter trebalo da leti samo pet puta, ali se to razvilo u skoro trogodišnji naučni poduhvat sa 72 leta koja su pokrivala rastojanje 14 puta veće od prvobitno planiranog.
Ingenuity je do sada prešao ukupno oko 17 kilometara i leteo na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u februaru 2021. na roveru Perseverance.
 
 
Dugo zbogom, napisao je Ingenuity tim na mreži X. Ingenuity tim je dobio poslednju poruku o robotskom helikopteru koji će sada služiti kao platforma za testiranje i prikupljati podatke koji bi mogli da doprinesu budućim istraživačima Crvene planete.
 
 
Dugovečnost Ingenuity-ja je neverovatna, posebno ako se ima u vidu da je morao da "preživi" ledene noći na Marsu, grejući se solarnim panelima koji su punili baterije tokom dana.
 
Ingenuity se suočio sa "hitnim sletanjem" tokom svog pretposlednjeg leta i izgubio je kontakt sa roverom Perseverance tokom njegovog konačnog spuštanja 18. januara. Iako je kontakt ostvaren sledećeg dana, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora, verovatno usled udara o površinu Marsa.
 
NASA je u ponedeljak saopštila da traži načine da što brže i jeftinije vrati kamenje koje je prikupio Perseverance na Marsu na Zemlju, posebno nakon kritika na račun finansiranja misije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija