Otkrivena planeta veličine Zemlje: Ima svoje malo sunce, ali su noći i dani beskrajni

Astronomi su otkrili novu planetu veličine Zemlje koja kruži oko male, hladne zvezde za koju je procenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca.
Otkrivena planeta veličine Zemlje: Ima svoje malo sunce, ali su noći i dani beskrajni
Foto: Pixabay
Stenoviti svet na toj planeti nazvanoj Spekulus-3b udaljen je 55 svetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvezde domaćina, ultra-hladnog crvenog patuljka koji je upola manje topao od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi londonski "Gardijan".
 
Novootkrivena planeta opisana kao "praktično iste veličine kao Zemlja", okrene se oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.
Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.
 
"Verujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvek okrenuta ka zvezdi, baš kao što je i Mesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami", rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.
Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvezde, nakon detekcije sedam stenovitih svetova oko Trapista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvezde udaljene 40 svetlosnih godina od Zemlje.
  • ja

    18.05.2024 01:36
    ako je udaljrnost od sunca dobra mozda na dnevnoj strani ima razumna tenperatura. Nocna strana je u debelom minusu ali sigurno ima nekj prelaz gde je taman
  • Nenad

    17.05.2024 20:05
    @dule
    Il' ti je ponoc, il' ti je podne :).
  • suminonA

    16.05.2024 20:57
    PISA
    Q1: Koliko je staro sunce?
    A1: 4.5 milijarde godina.

    Q2: Koliko je star svemir?
    A2: 13.7 milijardi godina.

    Koliko je stara zvezda "...za koju je procenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija