VIDEO Ako vam je muka kada gledate u telefon tokom vožnje: Apple najavio rešenje

Apple je najavio uvođenje nove funkcije Vehicle Motion Cues na uređaje iPhone i iPad kasnije ove godine.
Ova inovacija pomaže korisnicima da izbegnu mučninu koju mogu osetiti prilikom korišćenja uređaja u pokretu, odnosno dok se nalaze u vozilu (naravno, kada nisu za volanom). 
 
Mučnina u vožnji često nastaje zbog nesklada između onoga što vidimo i što osećamo dok se vozimo. Na primer, gledanje u ekran telefona dok se vozilo ubrzava ili skreće može poslati mozgu protivrečne signale, što izaziva mučninu.
Funkcija Vehicle Motion Cues rešava ovaj problem prikazivanjem malih animiranih tačaka na ekranu koje se kreću u skladu s kretanjem vozila. Te tačke stvaraju vizuelni utisak koji je u skladu s pokretima vozila, čime se ublažava nesklad između onoga što vidimo i fizičkih osećaja tokom vožnje, smanjujući tako mogućnost mučnine. U suštini, te tačke "zavaravaju" mozak.
Apple je takođe najavio druge nove funkcije. Takva je i praćenje očima, funkcija koja omogućuje korisnicima s telesnim invaliditetom da upravljaju svojim uređajima samo pogledom. Zatim, Music Haptics, koja poboljšava doživljaj muzike za osobe s oštećenjem sluha.
 
Stiže i Vocal Shortcuts, funkcija koja korisnicima omogućava da dodele prilagođene zvukove koje Siri može da prepozna za pokretanje prečica i izvršavanje zadataka, te Listen for Atypical Speech, funkcija koja uređaju omogućava da nauči da prepoznaje specifične obrasce govora korisnika, proširujući time mogućnosti prepoznavanja govora.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija