Brnabić: Potrebno šest trening-centara poput "Simensovog"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas tokom posete trening-centru kompanije "Simens" u Nemačkoj da je Srbiji potrebno šest takvih centara.
Brnabić: Potrebno šest trening-centara poput "Simensovog"
Foto: Pixabay
"U ovom trenutnu se sa Simensom gradi sličan trening centar u Kragujevcu. Mi smo pre nekoliko meseci sa Ministarstvom prosvete, PKS i Nemačkom privrednom komorom radili analizu za nemačke kompanije, koja je pokazala da je potrebno šest ovakvih trening-centara u Srbiji", rekla je Brnabić.
 
Ona je navela da je to velika investicija i da je za to potrebno javno-privatno partnerstvo. "Nadam se da ćemo sa ovakvim trenining centrima biti i regionalni centar za obuku i prekvalifikaciju", izjavila je premijerka. 
 
Trening-centar Simensa u Nemačkoj posetio je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da je u toku izrada novog Zakona o dualnom visokoškolskom obrazovanju na osnovu koga će kompanije imati interes da "na vreme bezecuju" inženjere na Mašinskom ili Elektrotehničkom fakultetu i da im daju, kako je rekao, "vrlo pristojan honorar ili platu tokom studija jer su troškovi života u Srbiji neuporedivo jeftiniji nego u Nemačkoj".
 
"Time ćemo sačuvati mlade ljude i kadar, a razvijaćemo one kvalitetne grane industrije koje su nama bitne", kazao je ministar. 
 
Šarčević je naveo i da su u prethodne dve godine uvedena 32 dualna profila u Srbiji, a da je u pripremi još 11 "ne samo za potrebe mašinske industrije i IT sektora već i za potrebe gradjevinarstva, ugostiteljstva, turizma".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija