VIDEO: Napravljena prva letelica bez pokretnih delova

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) uspešno su lansirali letelicu koja nema motor u klasičnom smislu, niti pokretne ili rotirajuće delove, javlja BBC.
Leti na tzv. elektroaerodinamički pogon zbog čega je tiši i čistiji od tradicionalnih tipova letelica i ne zavisi od fosilnog goriva.
 
"Kao dete voleo sam da gledam seriju 'Zvezdane staze'. Bio sam oduševljen letelicama iz tog serijala. Ništa se nije čulo, samo bi proletele pored vas i nestale u svemiru. Nisu pravile buku, iza njih je jedino ostajao plavičast svetlosni trag", rekao je Stiven Beret, profesor aerodinamike na MIT-ju, jedan od kreatora novog pogona.
 
"Pomislio sam: kako to postići pomoću znanja koje imamo iz fizike?", kazao je. "Letelica je u potpunosti električna. Nema propelere ili elise, nema plinske turbine, ne ispušta CO2. Skoro u potpunosti je bešuman", dodao je Beret.
 
Lagana letelica težine samo 2,4 kilograma uspela je da preleti 60 metara udaljenosti brzinom od 17 kilometara na sat. Let je ponovljen deset puta u jednoj sportskoj dvorani. Radi na "jonski vetar", odnosno na elektroaerodinamički pogon.
 
Ovaj avion je opremljen nizom litijum-polimerskih baterija. Energija baterija u žicama koje se nalaze u krilima pretvara se u izlaz s visokom voltažom od oko 20.000 volti pozitivnog naboja. Pozitivno nabijene žice u prednjem delu aviona privlače negativno nabijene elektrone iz molekula azota iz vazduha i izbacuju ih iz njih. Molekuli azota tako postaju pozitivno jonizovani pa ih privlače negativno nabijene elektrode na zadnjem delu aviona. Na taj način formira se oblak jona koji teče prema negativno nabijenim žicama u zadnjem delu letelice i pri tome se sudara s milionima drugih molekula vazduha stvarajući potisak koji letelicu pokreće prema ka napred.
 
Međutim, za sada je još uvek pitanje da li će taj tip pogona moći da se koristi za komercijalne letove.
 
"Možda će u budućnosti avioni s elektroaerodinamičkim pogonom moći da prevoze ljude. Prerano je, ne mogu to sa sigurnošću da tvrdim. Na početku bismo tu vrstu pogona morali da kombinujemo s tradicionalnim tipovima motora. Čak i ako kojim slučajem dođemo do zaključka da je nemoguće koristiti taj pogon u komercijalnim letovima, svejedno ćemo moći da ga koristimo u dronovima ili malo većim letelicama bez posade. Za 10 ili 20 godina naše društvo vrveće od dronova i onda će nam dobro doći ovakav tip pogona", zaključio je Beret.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija