Zrenjaninci razvijaju softver koji starima olakšava korišćenje tehnologije

Ukoliko ste odrasli u svetu pokrivenim internetom i ostalim plodovima savremenog tehnološkog razvoja, ili ste se bar rano u životu susreli sa njima, lako je da zaboravite koliko je nekima teško da se adaptiraju i iskoriste sve njihove mogućnosti. Razlozi mogu biti razni: kompleksnost postojećih rešenja, ergonomski problemi, problemi sa vidom, kognitivna ograničenja…
Zrenjaninci razvijaju softver koji starima olakšava korišćenje tehnologije
Foto: Pixabay
Za ljude koji su stari ili imaju fizičke ili kognitivne probleme, a žele da ostanu u kontaktu, budu mentalno angažovani i osećaju se uključeno, internet nudi brdo mogućnosti. SeeYouLink Shell je za njih razvio pomagalo koje treba bitno da im olakša uspon na to brdo.
 
SeeYouLink Shell je jedan od devet srpskih startapa koji su prošli kroz nedavno završeni Google Launchpad Belgrade program, u organizaciji Gugla i Startita. CTO Zoran Krnetić, koji je u kompaniji od početka kada je razvio prvi prototip sa Larsom Grafom, ovako opisuje projekat.
 
Kada se instalira na Windows PC (tablet, laptop, desktop, TV-stik), SeeYouLink Shell postaje jedini interfejs sa kojim korisnik dolazi u dodir. On efektivno skriva svu pozadinsku kompleksnost sistema, obezbeđujući jednostavno, pristupačno i bezbedno okruženje koje čak i stare osobe bez ikakvog predžnanja, sa oslabljenim vidom, kognitivnim ograničenjima i blagom demencijom, mogu da uspešno samostalno koriste.
 
SeeYouLink Shell omogućava lak pristup mejlu, internet pretraživaču, vestima, vremenskoj prognozi, foto albumima, video pozivima i drugim sadržajima i uslugama.
 
SeeYouLink Shell je osnovao Lars Graf 2011. godine. Naime, njegova majka je živela hiljadama kilometara udaljena od njega i nikako nisu uspevali da pronađu zadovoljavajuće rešenje za komunikaciju. Svaki pokušaj korišćenja skajpa bio je ili neuspešan ili je prolazio teško, uz veliki napor. Razlozi za to su bili celokupno okruženje, ali i interfejs samog skajpa.
 
Larsu, koji je CEO i Zoranu, koji je CTO, u razvoju softvera je pomagao i gerontolog Kit Savel, a razvojni tim je remote, baziran u Srbiji. U timu su još Zoran Ćurčin, trenutno glavni developer i UI dizajner, Danijel Bjelajac, fullstack developer, koji je trenutno part tajm angažovan na Ruby on Rails backendu i Rič Braun, glavni investitor, koji je angažovan na prodaji u USA.
 
Prvi prototip aplikacije (tada se zvala Elderlinq) je u punom ekranu imao par ogromnih dugmića sa slikama kontakata, a u pozadini je koristio Skajpov API za obavljanje video poziva. Najnovija verzija SeeYouLink ima mnogo više mogućnosti, ali je interfejs zadržao svoju jednostavnost.
 
Glavnu prednost u odnosu na slična rešenja, Zoran vidi u optimalnosti i jednostavnosti.
 
"Konkurentska rešenja su pretežno bazirana na Android tabletima, a za veliki broj starih ljudi to nije optimalno – ako sve drugo izuzmemo, onda bar zbog veličine ekrana. Naš proizvod može da bude korišćen preko desktop ili all-in-one računara sa velikim ekranom (20, 21, 24 inča i više), sa ili bez tač senzora, na laptopu, tabletu ili TV-u posredstvom PC-on-stick uređaja i air mouse-a. Takođe, fokusirali smo se na to da pojednostavimo svaki feature (emejl, vesti, fotografije…) i da ograničimo set funkcionalnosti na ono suštinsko i najvažnije. Imamo definisano par obrazaca interakcije koji su primenjeni svuda, i kada se jednom savladaju, svaku novu funkcionalnost koju eventualno dodamo, postojeći korisnici mogu lako i brzo da usvoje."
 
 Korisnici SeeYouLink Shell i ciljna grupa kojoj se obraćaju nisu isti. Korisnici su stari ljudi, ali takođe i oni sa određenim invaliditetima.
 
Komunikacija je, međutim, okrenuta ka dve velike grupe. Sa jedne strane to su porodice korisnika, posebno u slučaju kada su razdvojeni od svojih ostarelih članova. Sa druge strane to su organizacije koje brinu o starim ljudima, kao što su gerontološki centri.
 
Bitna novina koja se priprema je otvaranje registracija za kućne korisnike, što do sada nije bilo moguće. Međutim, marketing neće biti direktno usmeren kućnim korisnicima, već će do njih pokušati da stignu posredno kroz partnerstva.
 
Trenutno SeeYouLink Shell ima oko 300 aktivnih korisnika i u procesu su zatvaranja dva velika B2B ugovora, koja bi trebalo da im obezbede nove korisnike. Nakon što završe sistem registracije i plaćanja za kućne korisnike, počeće rad na usavršavanju mehanizama samoedukacije za korisnike. U planu je i sklapanje partnerstava sa organizacijama zarad pospešivanja prodaje i distribucije, ali i startapima zarad kontenta i usluga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija