VIDEO: NASA snimila prve zvuke vetra na Marsu

Sonda InSajt, koja se od prošle nedelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vetra, tutnjavu niske frekvencije.
Snimak je juče objavio NASA centar za razvoj.
 
Procenjuje se da je vetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a naučnici navode da je reč o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uvo može da čuje.
 
"Podseća me na sedenje napolju u vetrovito letnje popodne. U neku ruku, ovako bi zvučalo da sedite u sondi InSajt na Marsu", rekao je Don Benfild, naučnik s univerziteta Kornel.
 
Naučnici uključeni u projekat slažu se da zvuk ima vanzemaljski kvalitet.
 
Tomas Pajk sa Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci "prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji".
 
Buku je napravio vetar koji je duvao u solarne panele InSajta i tako izazvao vibriranje cele svemirske sonde. Zvuke su snimili senzor za vazdušni pritisak i seizmometar sonde.
 
Niska frekvencija je posledica male gustine vazduha na Marsu ali i samog seizmometra, čija svrha je otkrivanje seizmičkih talasa u podzemlju.
 
InSajt je na Mars sleteo 26. novembra.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).