Kina sledeće godine šalje svemirsku letelicu na Mars

Kina ima nameru sledeće godine da pošalje svoju svemirsku letelicu na Mars nakon što je uspešno obavljena misija na "tamnoj strani" Meseca, prenosi Sky News.
Kina sledeće godine šalje svemirsku letelicu na Mars
Foto: Pixabay
Naime, letelice Jade Rabbit 2 i Chang'e 4 su prve svoje vrste koje su sletele na "tamnu stranu" Meseca, a pomoću kojih su kineski stručnjaci dobili fotografije koje će biti podvrgnute daljnjim istraživanjima ovog Zemljinog satelita. Zanimljivo je istaći i to da je Chang'e 4 letelica dobila ime po kineskoj boginji za koju legenda kaže da je živela na Mesecu hiljadama godina.
 
Zvaničnici u Kineskoj svemirskoj agenciji (CNSA) kažu da sada planiraju da pošalju svoje letelice na Mars tokom 2020. godine kako bi došli do zaključka da li je moguće ljudsku ekspediciju poslati na ovu planetu.
 
Prema rečima zamenika direktora CNSA-e Wu Yanhuae, uspešno okončana misija na Mesecu označila je prekretnicu istraživanja svemira kada je reč o kineskim stručnjacima.
 
Prva svemirska misija Kine okončana je neuspešno 2012. godine kada se letelica koja je nosila sondu raspala nakon što nije uspela da uđe u Zemljinu orbitu. Međutim, nedavno je CNSA saopštila da se njene svemirske misije odvijaju po planu i da imaju nameru da pomere granice. 
 
Saopštili su i to kako su spremni da rade sa svemirskim agencijama i van Kine, što je svojevrstan presedan kada su u pitanju poduhvati ove vrste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija