Na Marsu su nekada tekle reke

Fotografija snimljena u orbiteru ExoMars pruža zapanjujući pogled na korito delte drevne reke, dokazujući da je voda nekada slobodno tekla po površini Crvene planete.
Fotografija koju su objavile Evropska svemirska agencija (ESA) i Ruska svemirska agencija Roskosmos pokazuje deltu nekadašnje reke na Marsu koja liči na deltu reke Nil.
 
"Iako tečna voda sada verovatno ne postoji na površini Marsa, ova fotografija pokazuje da je ne tako davno postojala. Žute mrlje na slici ukazuju na oksidirane naslage gvožđa, što je znak da su stene koje čine deltu nekada bile prekrivene vodom", rekli su naučnici Roscosmosa.
 
Fotografija je kreirana orbiterom koji je lansiran 2016. godine. 
 
ESA proučava Crvenu planetu od 2003. godine, a sledeća misija predviđena je za 2020. godinu, kada će biti lansiran ESA-Roskosmos rover.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija