Poplave u Australiji ugrozile Veliki koralni greben

Zagađena voda i mulj su se nakon razornih poplava u severoistočnoj Australiji proširili na delove Velikog koralnog grebena, izlažući to ugroženo čudo prirode dodatnom stresu, objavili su naučnici.
Poplave u Australiji ugrozile Veliki koralni greben
Foto: Pixabay

Nanosi otpada i sedimenata završili su u obalnim područjima nakon više nedelja obilnih kiša oko grada Taunzvila.

Naučnici su objavili snimke iz vazduha na kojima se vidi prelivanje otpada iz reke na područje koralnog grebena oko 60 kilometara od obale.

Naučnici sa Australijskog instituta za proučavanje mora (AIMS) izmerili su količinu i kvalitet naplavljene slatke vode u područjima oko Velikog koralnog grebena kad su slatkovodne reke preplavile.

"Utvrdili smo nizak nivo saliniteta na površini mora duž 600 kilometara obale", rekao je Frederike Krun, naučnik AIMS-a koji proučava kvalitet voda. "Na nekim lokacijama poput zaliva Klivlend kod Taunzvila, salinitet mora na površini bio je prepolovljen. To pokazuje da je u Veliki koralni greben ušla velika količina slatke vode."

Veliki koralni greben smešten je uz severoistočnu australijsku obalu i najveći je svetski koralni sistem, površine veće od Italije i jedan je od najraznolikijih ekosistema na planeti.

Greben se trenutno oporavlja od posledica tropske oluje Debi 2016, dva kruga propadanja korala zbog globalnog zagrevanja u 2016. i 2017. i najezde agresivne bodljikave morske zvezde.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija