Otkriven novi mesec kod Neptuna

Naučnici su pronašli novi mesec u Sunčevom sistemu, piše "The Independent".
Novootkriveno nebesko telo nazvali su Hipokamp, po biću iz grčke mitologije koje je bilo delom riba, delom konj, a koje je služilo bogu mora Posejdonu.
 
Hipokamp lebdi oko Neptuna, a radi se o najmanjem mesecu te planete.
 
Kada je letelica Vojadžer 2 1989. godine proletela kraj Neptuna, uočila je šest novih prirodnih satelita kako kruže oko planete. Svi su bili maleni i mlađi od Neptuna, a verovatno su nastali nakon što se formirao najveći Neptunov mesec Triton.
 
Naučnici su tek sada uočili kako oko te udaljene planete našeg kruži još jedan maleni mesec. Sada su ga katalogizirali i time se ukupan broj prirodnih satelita koji kruže oko Neptuna popeo na 14.
 
Do novog otkrića došli su putem najnovije tehnike obrade snimaka pristiglih iz NASA-inog svemirskog teleskopa Habl.
 
Hipokamp je zapravo već zabeležen na snimcima iz 2004. godine, ali naučnici nisu mogli da prepoznaju da se radi o mesecu jer je to nebesko telo izuzetno maleno, prečnika samo nekih 34 kilometra.
 
S obzirom na to da Hipokamp kruži blizu meseca Proteja, astronomi smatraju da je najverovatnije nastao kada je kometa pogodila spomenuti satelit. Naravno, ne isključuju mogućnost da njegova formacija nema nikakve veze s Protejom.
 
Naučno istraživanje o otkriću novog meseca, koje je objavljeno u časopisu "Nature", nudi i neke nove informacije o drugim Neptunovim satelitima, poput novih detalja o Najadi, mesecu koji nije viđen od davne 1989. godine ili o procenama veličina i orbita unutrašnjih meseca.
 
Stručnjaci smatraju kako će ovom novom tehnikom obrade snimaka doći do još većeg broja novih otkrića i da će možda naći druge prirodne satelite ili čak uočiti planete koje kruže oko udaljenih zvezda.   

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija