VIDEO: Avion najvećeg raspona krila uspešno završio svoj prvi let

Avion s najvećim rasponom krila na svetu uspešno je završio svoj prvi let, saopštila je američka kompanija Stratolanč.
Avion ima dva trupa i raspon krila od 117 metara, što je veće od travnjaka za američki fudbal. Avion je leteo dva i po sata iznad kalifornijske pustinje Mohava.
 
"Kakav sjajan prvi let. Današnji let novi je korak u našoj misiji osiguranja fleksibilne alternative lansiranjima sa Zemljine površine", rekao je izvršni direktor Stratolanča Žan Flojd.
 
Stratolanč je 2011. osnovao suosnivač Majkrosofta Pol Alen. Cilj je da se omogući jeftiniji pristup Zemljinoj orbiti lansiranjem satelita u svemir iz aviona, umesto sa tla.
 
Avion je u subotu uzleteo iz svemirske luke Mohave, oko 150 kilometara severno od Los Anđelesa. Leteo je na visini do pet kilometara i izveo više manevara, uključujući i simulirano sletanje.
 
  • O, da

    14.04.2019 14:10
    Let budućnosti iz Pariza
    Mogu vam potvrditi da budućnost zaista pripada pravim džambo džetovima.
    A to znači kapacitet između 2000 i 3000 putnika i vreme ukrcanja između 3 i 5 sati.
    Mali broj brzih letova visoke bezbednosti i apsolutno iskorištenje goriva.
    Ali, šta vam pričam kad nikad ne verujete...

    Beč i Pariz će biti gradovi koji će biti netaknuti u budućem ratu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).