FOTO: Naučnici pronašli tečnu krv i urin u telu konja starog 42.000 godina

Ruski naučnici su u pokrajini Verhojansk u Sibiru pronašli tečnu krv i urin unutar smrznutog tela ždrebeta koje je uginulo pre 42.000 godina, javlja CNN.
Semjon Grigoriev, direktor Muzeja mamuta Severoistočnog federalnog univerziteta (NEFU) u Jakutsku, rekao je kako su telesne tečnosti mladog konja izvadili u nadi da će uspeti da kloniraju tu izumrlu vrstu.
 
Telo drevnog ždrebeta pronašli su tragači za kljovama mamuta 2018. godine u permafrostu, odnosno trajno zamrznutom tlu masivnog kratera Batagajka.
 
"Ždrebe je izgleda imalo samo dve nedelje kada je uginulo, verovatno zbog toga što se utopilo u blatu koje je kasnije postalo deo permafrosta", rekao je Grigoriev za CNN. "Obdukcija je pokazala da je telo ždrebeta izuzetno dobro očuvano. Dlaka se još uvek nalazi na većem delu tela, naročito na glavi i nogama. Sada smo saznali koju je boju krzna imao izumrli konj iz epohe pleistocena", dodao je.
 
 
Mada je otkriće krzna na toliko starom primerku izuzetno retko, još je ređi slučaj pronalaska tečne krvi i urina. Grigoriev je rekao kako zna za samo još jedan takav nalaz iz epohe pleistocena koja je trajala od pre otprilike 2,6 miliona godina do pre oko 11.700 godina. Drugi takav nalaz otkrili su takođe Grigoriev i njegov tim. Godine 2013. u blizini severoistočne obale Rusije pronašli su smrznuti leš odraslog mamuta.
 
"Po pravilu, krv koagulira ili se čak pretvara u prah kod ostataka životinja iz ledenog doba. To se događa zbog mumifikacije, odnosno zbog toga što tokom perioda od više hiljada godina vlaga i druge biološke tečnosti postupno isparavaju, čak i ako je telo očuvano u permafrostu. Leševi životinja najbolje su očuvana ako su se nalazila u ledu", rekao je Grigoriev.
 
Skeptičan prema kloniranju
 
Grigoriev je rekao kako stručnjaci NEFU-a sarađuju sa naučnicima sa južnokorejskog instituta SOOAM Biotech Research Foundation u nastojanju da kloniraju ćelije ždrebeta. Međutim, kako je dodao, skeptičan je u vezi sa rezultatima. 
 
"Mislim da čak i s ovim retkim nalazom tečne krvi nećemo uspeti da kloniramo drevnog konja. Naime, eritrociti nemaju jedro s DNK", objasnio je Grigoriev. "Radimo na tome da pronađemo očuvane ćelije mišićnog tkiva i unutrašnjih organa koji su takođe vrlo dobro sačuvani kod ovog primerka."
 
Institut SOOAM, piše CNN, predvodi genetičar Hwang Woo-suk, koji je 2004. tvrdio da je uspešno klonirao ljudske matične ćelije zametka, ali je ubrzo nakon toga priznao da je lažirao svoje nalaze.
 
Severoistočni federalni univerzitet  optimističniji je oko procesa kloniranja od Grigorieva. Na svojim stranicama nedavno je objavio vest o dosadašnjem napretku u proceduri kloniranja fosila. U vesti su naveli kako već od 2012. sarađuju s korejskim kolegama sa instituta SOOAM Biotech Research Foundation na proučavanju tkiva izumrlih životinja kako bi pronašli očuvane ćelije za moguće kloniranje.
 
"Naučnici su analizirali DNK mamuta i ubrizgali jedro ćelija mamuta u laboratorijske miševe. Eksperiment je imao mešovite rezultate. Mada se ćelije mamuta nisu prilagodile, ipak smatramo da se ovaj pristup može koristiti u narednim pokušajima kloniranja mamuta", rekla je molekularni biolog Lena Grigorieva iz Međunarodnog centra za kolektivnu upotrebu molekularne paleontologije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija