Kina zabranila igre u kojima ima krvi i kockanja

Dobre vesti za kompanije koje prodaju igre su da je Kina ponovo počela da odobrava naslove, ali loša vest je činjenica da je uvela nova pravila.
Nova pravila se odnose na pojedine kategorije te se očekuju zabrane za pojedine kategorije među kojima su Mahjong i poker, naslovi bazirani na kineskoj imperijalnoj prošlosti, kao i igre koje sadrže krv i leševe.
 
Razlog tome je osnivanje novog regulatornog tela pod nazivom Državna administracija za štampu i publikacije, koja je zabrinuta zbog nasilja i zavisnosti od kockanja među mladim ljudima.
 
Dobijanje pristupa kineskom tržištu igara koje je najveće na svetu može ubuduće predstavljati veoma težak zadatak za developere. Ipak, vlada je odlučila da prestane da odobrava nove igre zbog straha da će iskvariti mlade ljude, zbog političkih razloga i još nekih stvari. 
 
Zabrana pokera i Mahjong igara će verovatno najviše odijeknuti, jer gotovo 37 odsto igara odobrenih 2017. godine spadaju u tu kategoriju. Osim toga, developeri moraju da uvedu sisteme protiv zavisnosti za igre.
 
Najveći problem je zavisnost maloletnika od igara. Kina je uvela pravila protiv zavisnosti za PC igre još 2007. godine koja ograničavaju vreme i količinu novca koju maloletnici mogu da potroše u igri. Zakon se sada proširio na mobilne igre pa ga developeri primenjuju.
 
Krv u igrama je već zabranjena, ali su developeri to pravilo zaobišli i promenili su crvenu boju krvi u npr. zelenu. Međutim, sada su sve boje krvi zabranjene.
 
Kako bi se osigurala primena zakona, vlada je osnovala Online Game Ethics Committee prošle godine koji će proveravati da li su igre "zdrave i korisne". Prošle godine je vlada odobrila mali broj igara, a mnoge je odbila tražeći promene. Malo je onih koje su dobile dozvolu bez ikakvih uslova.
 
Veliki developeri poput Tencenta i NetEasea kojima pripadaju igre PUBG, Monster Hunter: World, World of Warcraft i Overwatch neće imati problema s novim pravilima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija