Microsoft izbrisao ogromnu bazu podataka za prepoznavanje lica

Kompanija Microsoft je izbrisala ogromnu bazu podataka sa 10 miliona fotografija korišćenih za "treniranje" sistema za prepoznavanje lica, objavio je "Financial Times".
Microsoft izbrisao ogromnu bazu podataka za prepoznavanje lica
Foto: Pixabay
Baza podataka postoji od 2016. godine i napravljena je od onlajn fotografija 100.000 dobro poznatih osoba. Veruje se da se koristila za "treniranje" sistema za prepoznavanje lica koji koriste policija i vojska. 
 
Potez Microsofta je usledio nakon što je kompanija pozvala američke političare da bolje regulišu sisteme za prepoznavanje lica.
 
Microsoft je nedavno odbio zahtev kalifornijske policije koja je želela da koristi njen sistam prepoznavanja lica za svoje kamere koje policajci nose, kao i za automobile. Masivna baza podataka MSCaleb sadržavala je fotografije poznatih osoba pronađene na internetu, a to su novinari, umetnici, muzičari, aktivisti, političari, pisci i istraživači. 
 
Iako baza više nije dostupna preko Microsofta, moguće je da je koriste oni koji su uspeli da preuzmu kopiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija