Jupiterov mesec Evropa prekriven je kuhinskom solju

Jupiterov mesec Evropa većini možda izgleda strano, ali sadrži svima poznati sastojak natrijum hlorid, odnosno kuhinjsku so.
Jupiterov mesec Evropa prekriven je kuhinskom solju
Foto: Pixabay
Planetarni naučnici napravili su spektralnu analizu žutih mrlja na Evropi, a istraživanje je objavljeno u časopisu "Science Advances".
 
Prethodno su NASA-ine letelice Vojadžer i Galileo otkrile žute mrlje, ali njihov sastav je bio nepoznat. To je navelo naučnike da otkriju da četvrti najveći Jupiterov mesec ispod ledene opne ima slano more.
 
Kevin Hand, naučnik iz NASA laboratorije za mlazni pogon, uzeo je uzorke morske soli sa Zemlje i ozračio je u uslovima sličnim kao na površini Evrope. Morska so promenila je boju i mogla se identifikovati u spektru vidljive svetlosti kao žuta. 
 
Najviše natrijum hlorida primetili su na području Evrope zvanog Tara Regio. Reč je o području za koje naučnici smatraju da je oblikovano vodom koja prodire iz okeana koji se nalazi ispod površine ledenog meseca što znači da površinska so zapravo potiče iz podzemlja Evrope, ukazujući pritom na sastav skrivenog okeana.
 
Naknadna opažanja Habl svemirskog teleskopa potvrdila su da je žuta boja područja Tare Regio posledica ozračene kuhinjske soli na površini Evrope.
 
"Natrijum hlorid može ukazivati ​​na to da je dno okeana hidrotermalno aktivno. To znači da je Evropa geološki zanimljivije planetarno telo nego što se ranije smatralo", rekla je Samanta Trambo, vodeća autorka studije i apsolventkinja Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).