Pepeo 152 osobe u ponedeljak će biti lansiran u svemir

Pepeo 152 osobe biće lansiran u orbitu sledeće nedelje.
Pepeo 152 osobe u ponedeljak će biti lansiran u svemir
Foto: Pixabay
Posmrtni ostaci biće smešteni u raketu Falcon Heavy koju će SpaceX lansirati u ponedeljak uveče sa Floride.
 
Pepeo preminulih je spakovan u metalne kapsule, a njihovo slanje u svemir košta 5.000 dolara po osobi. Na svakoj kapsuli ispisana je sentimentalna poruka, kao što to porodice rade na nadgrobnim spomenicima svojih najmilijih.
 
Ovaj projekat realizuje se preko organizacije Celestis DNA koja je od 1994. godine slala pepeo preminulih ljudi putem 15 različitih svemirskih letelica. Deo pepela glumca "Star Treka" Džejmsa Duhana poslati su 2008. godine u svemir. Na ovo su se odlučile i porodice nekoliko astronauta i naučnika.
 
Ovo će biti treće lansiranje Falcon Heavyja u orbitu. Do sada je imao dve misije, prva u februaru 2018. godine kada je dostavio Teslu Roadster u orbitu sunca, a druga misija je bila u aprilu ove godine kada je lansiran satelit za komunikacije Arabsat 6A.
  • joze

    26.06.2019 16:17
    ostaci
    Sta sad mrtvaci ce lakse da dodju do raja ovom vrstom putovanja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).