Brze 5G mreže neće tako brzo, jedan od razloga trgovinski rat Kine i SAD

Iako je 2019. godina najavljivana kao početak rada globalnih 5G mreža i ultra brzog interneta - to se ipak neće desiti tako brzo.
Brze 5G mreže neće tako brzo, jedan od razloga trgovinski rat Kine i SAD
Foto: Pixabay
Jedan od glavnih razloga je trgovinski rat između SAD i Kine, kao i zabrane za prodaju opreme kineskom gigantu Huaweiju. 
 
Iako postoji nekoliko drugih proizvođača opreme za 5G - Nokia, Broadcom i Alcatel Lucent, nijedan nema kompletan portfolio uređaja potrebnih za izgradnju 5G mreža kao Huawei.
 
Američki provajder AT&T je pustio probnu 5G mrežu u velikim gradovima širom Sjedinjenih Država, ali sa pomešanim rezultatima - snaga signala i kvalitet download-a značajno variraju.
 
I britanski operater BT najavljuje svoju 5G mrežu "do kraja godine", a za sporost u uvođenju novog standarda okrivljuje nedostatak 5G uređaja.
 
Inače, na tržištu trenutno ima samo nekoliko 5G kompatibilnih smartfona koje prave Samsung, Vivo, OnePlus i Xiaomi. Ostali proizvođači planiraju da predstave 5G uređaje do kraja godine.
 
Ne žuri se ni Američkom gigantu Apple - prvi 5G iPhone modeli neće na tržište pre druge polovine 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija