Amazon će lansirati hiljade internet satelita

Kompanija Amazon želi da lansira na hiljade satelita koji bi omogućili internet konekciju širom planete.
U okviru projekta Kuiper, ova internet kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima živi oko 95 odsto svetskog stanovništva. Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, piše portal GeekWire.
 
Amazon je potvrdio te planove nakon što je GeekWire otkrio da je tražio informaciju o njemu. 
 
To je poslednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. 
 
Mrežu Starlink SpaceX činiće skoro 12.000 satelita kada bude završena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.
 
"Projekat Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu širokopojasnu konekciju velike brzine za zajednice širom sveta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoročni projekat koji predviđa opsluživanje desetine miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup širokopojasnom internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dele ovu zajedničku viziju", izjavio je portparol Amazona za GeekWire.
 
Amazon je u novembru prošle godine saopštio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom sveta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagoveštaj širih svemirskih ambicija. 
 
U međuvremenu, Blue Origin Džefa Bezosa pomaže Telesatu da razmesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije raketom za prenos velikih tereta New Glenn.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija