Korišćenje autonomne vožnje smanjuje sposobnost vozača

Korišćenje vozila sposobnih za autonomnu vožnju utiče negativno na vozačke sposobnosti vozača, pokazuju rezultati novog istraživanja.
Studiju je objavio Univerzitet u Notingemu, a obuhvaćeni su automobili koji su u stanju da se samostalno kreću autoputevima i kroz saobraćajne gužve, koji će biti dostupni na britanskom tržištu za nekoliko godina.
 
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 49 osoba različite starosti i pola, koje su koristile simulator vožnje na po sat vremena tokom pet dana. Učesnici bi počeli vožnju manuelno, ali bi tokom simulirane deonice autoputa dobili priliku da predaju kontrolu vozilu.
 
Posle dvadesetak minuta, rečeno im je da ponovo treba da voze automobil manuelno i dobili bi upozorenje od 60 sekundi da se pripreme.
 
Profesor Geri Burnet i doktor Dejvid Lardž, autori studije, utvrdili su da su vozačke sposobnosti posle ponovnog preuzimanja kontrole nad vozilom bile veoma loše i da su automobili krivudali po putu, dok im je brzina varirala u periodu od deset sekundi posle vraćanja kontrole.
 
Tokom prvog dana istraživanja, vozači su u proseku krivudali po dva metra.
 
Istraživači su rekli da su se vozačke sposobnosti poboljšavale tokom sedmice i da su vozači postajali zadovoljniji. Međutim, na kraju nedelje, skoro polovina vozača morala je da pogleda u pod da bi bili sigurni da su im stopala na pravim papučicama kada bi dobili obaveštenje o preuzimanju kontrole nad automobilom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).