VIDEO: Crna rupa u našoj galaksiji odjednom se "upalila", niko ne zna šta se dešava

Crna rupa u našoj galaksiji upravo je prošla kroz misterioznu promenu, a naučnici su šokirani podatkom da je odjednom 75 puta svetlija nego pre.
VIDEO: Crna rupa u našoj galaksiji odjednom se "upalila", niko ne zna šta se dešava
Foto: Pixabay (Ilustracija)
U poređenju sa aktivnim nukleusima koje izbacuju svetlo i toplotu, supermasivna crna rupa Saggittarius A* u centru Mlečnog puta, mirna je i i obično prikazuje minimalne fluktuacije u svetlosti.
 
Inače je nama najbliža crna rupa, udaljena 26 hiljada svetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su 13. maja, posmatrajući je kroz Keck Teleskop na Havajima, ugledali kako postaje svetlija i svetlija.
 
Astronom sa Univerziteta UCLA Tuan Do, koji je bio u timu posmatrača, izjavio je za medije kako zapravo nije znao šta posmatra u početku.
 
"Bio sam zaista iznenađen, vrlo uzbuđen. Bila je toliko svetla, da sam prvo pomislio da gledam zvezdu S0-2, jer naša crna rupa nikad nije bila ovako svetla. Međutim, onda smo videli da je u pitanju crna rupa i zaista smo se šokirali", rekao je Do.
 
Detalji će biti objavljeni u studiji koja će izaći u žurnalu "The Astrophysical Journal Letters", ali naučnici još uvek ne znaju šta se desilo sa ovom crnom rupom, te još uvek prikupljaju podatke u pokušaju da reše misteriju. 
 
Kako naučnici objašnjavaju, same rupe ne emituju zračenje koje možemo da otkrijemo, ali njihova okolina to čini kada gravitacione sile crne rupe generišu ogromno trenje, što proizvodi zračenje. Zračenje se prevodi kao svetlost kada ga gledamo teleskopom, pa kada okolina crne rupe bljesne kao što je bljesnula 13. maja, to je znak da se nešto možda dovoljno približilo da je zgrabi njena gravitacija.
 
Jedna od mogućnosti je da je gasni oblak, poznat kao G2, približio crnoj rupi. Ako je reč o gasnom oblaku, blizina je trebalo da razloži objekat, ali ništa se nije dogodilo. Međutim, naučnici sugerišu da je nedavno naglo osvetljenje bila "zakasnela reakcija". Druga mogućnost je zvezda S0-2, koja se nalazi na 16-godišnjoj eliptičnoj orbiti oko Sgr A * i prošle godine je prišla najbliže.
 
"Jedna od mogućnosti je i da je zvezda S0-2, kada je prošle godine prošla blizu crne rupe, promenila način na koji gas ulazi u crnu rupu pa tako više gasa pada na nju, što dovodi do toga da postane promenjivija", dodao je Do.
 
Astronomi će nastaviti da posmatraju supermasivnu crnu rupu u narednim nedeljama kako bi prikupili više podataka, a tim trenutno čeka rezultate s drugih teleskopa koji poslednjih nekoliko meseci posmatraju Sgr A *.
 
  • Cicvara

    18.08.2019 13:08
    Klingonci će da izađu iz druge dimenzije... Crvotočina rules!
  • Novosađanin

    18.08.2019 08:03
    Nema problema
    Kao što u tekstu piše, to što se dešava kod crne rupe se desilo pre 26.000 godina, mi gledamo samo daleku istoriju. I to može da zabrinuti naše nasledike za nekoliko hiljada godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija