Huawei započeo 6G istraživanja

Uvođenje 5G standarda mobilne telefonije i interneta, u mnogim zemljama sveta, još uvek je na samom početku i u fazi ranog testiranja, pa je pitanje kada će početi da se primenjuje u širim razmerama.
Tehnologija 5G je bila "izvor nemira" za Huawei. Američka vlada, zabrinuta da bi Huawei mogao da napravi propust u bezbednosti u 5G i drugim komunikacionim infrastrukturama, vršila je pritisak na vlade širom sveta da ne upotrebljavaju opremu kineskog giganta. Budući da je 5G još uvek godinu ili dve udaljen od mainstream-a, Huawei je sada počeo da istražuje sledeću generaciju mobilnog interneta.
 
Kineska kompanija istražuje 6G u svom istraživačkom i razvojnom centru u Otavi u Kanadi, prenosi "The Logic". Prema izveštajima, kompanija blisko sarađuje sa preko 13 univerziteta i istraživačkih instituta na 6G mreži i njenim mogućim primenama. Prema preliminarnoj prognozi koju je objavio Huawei, ne očekuje se da će 6G tehnologija biti komercijalno dostupna pre 2030. godine.
 
Početkom godine pojavile su se vesti da je Samsung napravio slične korake vezane za 6G u svojoj istraživačkoj bazi u Seulu. Zbog toga ne čudi što Huawei takođe pokušava da se pozicionira među vodećim igračima kada je sledeća generacija mobilne konekcije u pitanju. 
 
U junu, Nokia, Ericsson i SK Telecom najavili su svoje strateško partnerstvo koje se tiče zajedničkog rada na memorandumu za razvoj 6G. Ovo su još rani koraci jer za sada nema jasnih standarda za 6G i sva sprovedena istraživanja su i dalje uglavnom teorijska a ne praktična.
 
Podsetimo, Huawei je u maju dospeo na crnu listu SAD-a, a predsednik Donald Tramp je dodatno potpisao izvršnu naredbu suštinski zabranjujući kompaniju u svetlu zabrinutosti za nacionalnu bezbednost verujući da Huawei ima bliske veze sa kineskom vladom. Strah američke vlade je da bi kineska vlada mogla da koristi infrastrukturu koju Huawei gradi u SAD-u i drugim zemljama za špijunažu. Huawei je više puta negirao tu optužbu.
 
Trampova crna lista na kojoj je Huawei, koja je od tada preokrenuta, značila je da je kompaniji blokirano korišćenje američkih proizvoda, koji uključuje Googleov Android sistem. 
 
Huawei je prošle nedelje predstavio HarmonyOS, operativni sistem za pametne uređaje, poput pametnih televizora, infotejment sistema automobila i još mnogo toga, za šta kompanija kaže da se može koristiti na telefonima ukoliko SAD ponovo blokira korišćenje Androida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).