Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu koriste nanomašine - mikroskopski male robote, kako bi stvorili veštačku kožu koja menja boju na svetlu.
Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju
Foto: Pixabay
Materijal se sastoji od sićušnih čestica zlata obloženih u polimernu školjku koje se zatim stavljaju u mikroskopske kapljice vode u ulju. Kada su izložene toploti ili svetlosti, čestice se spajaju i boja kože se menja, piše sajt CNET
 
Naučnici su modelirali dizajn kože prema koži životinja poput kameleona i sipa, koje mogu da promene boju zbog hromatofora koji se nalaze u njihovoj koži.
 
Boja se određuje udaljenošću čestica. Ako se nanočestice rašire, biće crvena, a ako su spojene, izgledaju tamno plavo. Za sada, s obzirom da su istraživači razvili samo jedan sloj, koža se može promeniti samo u jednu boju.
 
Dodavanjem više slojeva promena boje kože bi mogla biti dinamičnija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija