Doktorske studije u Sloveniji - polaganje ispita na srpskom i međunarodno priznata diploma

Fakultet za primenjene društvene nauke (FUDŠ) i Fakultet za medije (FAM) organizuju početkom septembra informativne sesije u Beogradu i Novom Sadu (Novi Sad, sreda 4. septembar u 18h u hotelu Sheraton), na kojima će direktno komunicirati sa zainteresovanima sa srpskog govornog područja o mogućnostima upisa doktorskih studija na ova dva slovenačka fakulteta.

Ovi ugledni privatni fakulteti rade po savremenim metodama i programima, a od ove godine uvedena je mogućnost za one koji ispunjavaju uslove za doktorske studije da se edukuju po svom izboru na srpskom ili engleskom jeziku i pored titule doktor nauka steknu i medjunarodno priznatu diplomu. Doktorski programi su Sociologija i Strateško komuniciranje, i pružaju korisna znanja u rešavanju svakodnevnih izazova kao što su preduzetništvo i biznis, menadžment, ekonomska sociologija, inovacije, komunikacije, liderstvo, javna administracija, vladavina prava.  

Programi pružaju mnogobrojne mogućnosti, pored najsavremenije literature dostupne u biblioteci fakulteta, pristup podacima istraživanja realizovanim na fakultetu, rad u malim grupama, interaktivna predavanja, posvećen i blizak rad sa mentorima, kao i razmenu mišljenja sa kolegama i završenim doktorandima sa ovih fakulteta u okviru specijalno organizovanih konferencija i skupova.

- Izabrali smo da zadržimo pravi duh doktorskih studija i da uz mali broj predmeta naši studenti imaju vremena da se fokusiraju na izabrane teme i stiču konkretna znanja kroz iskustva i istraživanja. Jedan deo edukacije se realizuje u grupama, kao proces razmene ideja, kreativnosti i uzajamnog učenja, a deo kroz samostalno učenje pod nadzorom mentora. Svi zainteresovani studenti se mogu uključiti u istraživačke projekte koje imamo na fakultetu, ali i u naše EU projekte i tako sticati konkretna znanja - kaže prof. dr Borut Rončević, dekan Fakulteta primenjenih društvenih nauka i član Upravnog odbora Fakulteta za medije.

On dodaje da su odnosi između Slovenije i Srbije prijateljski, privredna i kulturna saradnja, kao i turistička razmena su vrlo intenzivne, pa je bilo prirodno da se počne razmišljati i o ostvarenju saradnje i u visokom obrazovanju.

- Mi na srpskom tržištu nismo novi. Već godinama imamo odličnu saradnju sa brojnim srpskim organizacijama iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, znači sa univerzitetima, privrednim komorama, razvojnim agencijama, pa i individualnim kompanijama. Nama već sada oko petnaest posto studenata dolazi iz inostranstva, ali sporadično. Zato smo odlučili da se po prvi put sistematski bavimo regrutacijom studenata iz inostranstva. Upisni rezultati pokazuju da je to bila prava odluka, a mi smo spremili sve potrebno i verujemo će i studenti biti zadovoljni svojim izborom - navodi Rončević.

FUDŠ je inače bio prvi fakultet u Sloveniji sa priznatim doktorskim studijama po Bolonji, a u sledeće tri godine na njemu će raditi i prestižni Jean Monnet Centar izvrsnosti.

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija