Koliko bi čovek izdržao na svakoj planeti Sunčevog sistema?

Zamislite da je tehnologija toliko uznapredovala da ljudi bez ikakve pomoćne opreme mogu da dišu na svim planetama Sunčevog sistema.
Koliko bi čovek izdržao na svakoj planeti Sunčevog sistema?
Foto: Pixabay
Gledajući velike i ambiciozne planove Ilona Maska, možda ćemo svemirom putovati i pre nego što očekujemo, a BrightSide je istražio koliko bi ljudsko telo preživelo na svakoj od planeta.
 
Merkur
 
Ako ikada želite da posetite ovu planetu i izbegnete neugodne posledice, važno je dobro tempirati. Temperaturne promene na Merkuru su neverovatne - dnevna temperatura može doseći do 427°C, a noćna i do -179°C. Merkur se okreće relativno sporo pa, da biste preživeli, treba samo da uhvatite trenutak kada se dnevna temperatura menja u noćnu i doseže onu nama uobičajenu.
 
Ipak, ljudsko telo tamo bi moglo da preživi samo 90 sekundi.
 
Venera
 
Da imate priliku da zakoračite na Veneru, imali biste samo sekundu vremena za "uživanje" na njoj. Atmosferu ove planete čini 98 odsto ugljen-dioksid, a pritisak je 90 puta veći nego na Zemlji. Uz to, cela njegova površina prekrivena je gustim oblacima, a kiša je puna sumporne kiseline. Takođe, na Veneri je jako vruće - prosečna temperatura doseže gotovo 430°C.
 
Mars
 
Iako je Mars prvi kandidat za svemirsku kolonizaciju, najduže koliko biste mogli da provedete na ovoj planeti je oko 80 sekundi. Njegovu atmosferu čini 95 odsto ugljen-dioksida i vrlo je hladna. Prosečna temperatura vazduha na Marsu iznosi oko -62°C.
 
Jupiter
 
Najveća planeta Sunčevog sistema biće dobra prema vama samo jednu sekundu, a onda će vas šokirati svojim žestokim vetrovima i uraganima koje ljudsko telo jednostavno ne može da podnese. Okružuje ga svet gasova koji se u osnovi sastoji od vodonika i helijuma. Osim toga, vrtlog podiže zagrejane gasovite mase na površinu planete, a one formiraju snežne kristale amonijaka.
 
Saturn
 
Ovo je još jedan svemirski džin na kojem ne biste mogli biti više od jedne sekunde. Osim oblaka gasova, Saturnum stalno duvaju jaki vetrovi koji mogu da dosegnu brzinu i do 1.800 kilometara na sat. Saturn ima lude tornade na svojoj površini pa ni jedno biće ne bi imalo vremena da trepne pre nego što se pretvori u kosmičku prašinu.
 
Uran
 
Ovaj je planeta prekrivena vrućom mešavinom vode, amonijaka i metana. Zapravo, ne može se uopšte reći koliko bi čovek dugo mogao ostati na Uranu jer ne bi imao vremena ni da sleti na njega. Gotovo sve se odmah rastopi u toj mešavini. Takođe, Uran je vrlo grube građe i nema tvrdu površinu na koju bi se moglo sleteti.
 
Neptun
 
Vreme koje bi čovek preživeo na ovoj planeti je manje od sekunde. Strašni uslovi će uništiti bilo koji objekat, čak i bez trenutka trajanja, a opet su za sve krivi superjaki vetrovi. Zastrašujući vetar na Neptunu ponekad može postati brži od brzine zvuka. 
  • Duško

    06.11.2022 17:28
    Komentar
    Znači naša zemlja je naj naj.
    Kako li se stvoriše uslovi,a kako se onda mi stvorismo na njoj. Verovatno nikada niko neće ni saznati. Jedino ako se pojave neki sa drugih gakaksija pa im je ovo bio eksperiment. Po našem starom verovanju"Bog"
    Pozdrav za vaš trud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija