NASA i ESA se udružuju kako bi zaustavile opasne asteroide

Ako čovečanstvo želi da zaustavi opasne asteroide, države će morati da sarađuju.
NASA i ESA se udružuju kako bi zaustavile opasne asteroide
Foto: Pixabay
Američka svemirska agencija NASA i evropska svemirska agencija ESA će se sastati u Rimu naredne nedelje kako bi razgovarale o napretku istraživačke misije Asteroid Impact Deflection Assessment čiji je zadatak proučavanje mogućnosti promene putanje asteroida sudaranjem sa svemirskom letelicom.
 
Projekat ima za cilj da izmeni putanju jednog od dva Didymos asteroida između Zemlje i Marsa, a letelica za posmatranje će analizirati efekat udara bolje nego posmatrači sa zemlje.
 
NASA će napraviti letelicu za sudar pod nazivom Double Asteroid Impact Test (DART) koja bi trebalo da bude lansirana tokom leta 2021. godine. Ona će udariti u manji od dva Didymos asteroida, a italijanski satelit LICIACube će prikupljati podatke. Nakon toga će ESA lansirati sondu Hera u oktobru 2024. godine kako bi proučavala asteroid i krater. Sonda će putovati dve godine.
 
Naučnici su s namerom odabrali pomenuti par asteroida jer su lagana meta za testiranje. Naravno, testiranja su jedno, a krizne situacije sasvim drugo. U slučaju opasnosti bi zaštitni sistem morao da reši problem s većim i bržim asteroidima koji eventualno budu na putu ka Zemlji, ali je projekat definitivno važan korak napred za čovečanstvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija