VIDEO: Uočena kometa koja juri ka Zemlji, naučnici veruju da potiče van Sunčevog sistema

Astronomi su primetili kometu koja juri prema Zemlji i za koju se čini da ne dolazi iz našeg Sunčevog sistema, piše New Scientist.
VIDEO: Uočena kometa koja juri ka Zemlji, naučnici veruju da potiče van Sunčevog sistema
Foto: Pixabay
Ako se potvrdi da ne pripada našem svemirskom području, to će biti drugi do sada otkriveni međuzvezdani objekat. Približiće se Zemlji u decembru, ali ne toliko blizu da bi predstavljao opasnost.
 
'Oumuamua je prvo zabeleženo međuzvezdano nebesko telo koje je prošlo Sunčevim sistemom. Radi se o asteroidu koji je otkriven u oktobru 2017. godine. Kada su ga naučnici primetili, već je bio na izlasku iz Sunčevog sistema, a kretao se takvom brzinom da ga je bilo skoro nemoguće detaljno proučiti. Iz tog razloga i dan-danas se on smatra svojevrsnom misterijom.
 
Naime, to telo je pri izlasku iz našeg Sunčevog sistema neočekivano ubrzalo, što bi imalo smisla da se radilo o kometi. Međutim, astronomi su odbacili tu mogućnost i potvrdili da se radi o tamnom telu, crvenkaste boje, koje ima veliki udeo kamena ili metala. Ova neobična putanja 'Oumuamue toliko je zaintrigirala naučnike da su neki od njih čak izneli hipotezu da se radi o vanzemaljskom brodu.
 
Šta se zna o novom međuzvezdanom telu?
 
Ovu zanimljivu kometu naučnici s Krima  uočili su tek nedavno, 30. avgusta. Smatraju da dolazi iz smera sazvežđa Kasiopeja. Trenutno nema službeno ime pa ga stručnjaci nazivaju objektom gb00234.
 
"Videli smo slično telo krajem maja, a na kraju se ispostavilo da se radi o običnoj kometi", komentarisala je ovaj izveštaj astrofizičarka Mišel Banister sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu. "Još uvek nemamo dovoljno podataka za tvrdnju da se radi o objektu koji dolazi van našeg Sunčevog sistema", dodala je.
 
Astronomi i dalje intenzivno prate gb00234 i uskoro će biti dostupne informacije o putanji i prirodi ovoga tela.
 
  • Bot

    12.09.2019 13:59
    Bot
    Verovatno izvrsitelji zadaju konacni udarac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija