VIDEO: Leteći taksiji uskoro u gradovima širom sveta, još nemaju odobrenje za letenje

Nekoliko gradova u svetu uskoro bi mogli dobiti svoje prve leteće taksije, poznate i kao putničke bespilotne letelice, a oko 200 takvih vozila nalazi se u različitim fazama razvoja širom sveta.
Pojedini prototipi već obavljaju probne letove i očekuje se da će početi sa komercijalnim uslugama u narednih nekoliko godina, piše "The Economist".
 
Uber tvrdi kako će letećim taksijem početi da prevozi ljude u Dalasu, Los Anđelesu i Melburnu do 2023. godine. Test letove američka međunarodna kompanija planira da sprovede od 2020. godine, uglavnom u Australiji.
 
Kako su opisali u Uberu, putnici će moći da uzmu taksi s krovova zgrada na kojima će biti izgrađene stanice za sletanje i uzletanje taksija, poput konvencionalnih helikoptera odnosno heliodroma.
 
Međutim, nova klasa vozila mogla bi se suočiti s velikom preprekom jer neki standardi i pravilnici za odobrenje letenja ovakvim letelicama još ne postoje.
 
 
"Da, postoje neka pitanja koja moramo rešiti", rekao je Majk Romanovski, direktor sektora za politiku i inovacije Američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) i dodao: "FAA je postigla značajne korake usled brzorastuće industrije bespilotnih letelica, ali izazovi i dalje postoje za vozila većih razmera koja će prevoziti ljude."
 
S druge strane, dok Uber razvija svoje leteće taksije, nemački leteći Volocopter obavio je svoj prvi testni let proteklih dana. Leteći iznad fudbalskog igrališta u muzeju Mercedes-Benz u Štutgartu, uređaj sa čak 18 rotora pokazao je kako će leteći taksiji uzletati i spuštati se vertikalno, slično poput manjih bespilotnih letelica ili helikoptera.
 
Još jedna nemačka kompanija, Lilium iz Minhena, takođe je ove godine predstavila prototip svog letećeg taksija sa pet sedišta. U Liliumu tvrde da će njihova leteća taksi služba biti operativna u raznim gradovima širom sveta do 2025. godine.
 
Kineski proizvođač EHang takođe ima spreman svoj dron taksi koji može da preveze dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilometara. Ova vrsta letelice spremna je za industrijsku proizvodnju, ali još mora da dobije odobrenje vlasti.
 
 
Ipak, i pored brojnih pravnih i tehničkih izazova, proizvođači letećih taksija nadaju se kako će iznaći konceptualna rešenja. U tome im pomaže i Američka svemirska stanica NASA koja bi u saradnji s Uberom trebalo da izradi sistem saobraćajne kontrole koji će upravljati ovakvim letelicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija