Huavej napravio detektor stresa na putu, auto usporava ako vozač psuje ili pokazuje srednji prst

Kompanija Huavei objavila je da je uspešno patentirala "detektor stresa na putu", odnosno sistem prepoznavanja i merenja nivoa stresa vozača koji je integrisan u unutrašnjost vozila i koji će značajno povećati nivo sigurnosti vožnje.
Sistem je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača. Pomenuta tehnologija je patentirana u segmentu "budućnost i pametna vozila", s obzirom da takva inovativna rešenja postaju moguća u vozilima opremljenim 5G tehnologijom.
 
Sistem uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite gestove koje koriste ljudi pod stresom, kao i promene u tonu glasa, pa čak i u korišćenju određenih izraza. Na primer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako vozač koristi psovke, pretnje, uvrede ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.
 
Huavej je, stoji u saopštenju, taj sistem razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vreme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozači podstakli na mirnu vožnju i izbegavanje alkohola. To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.
  • Logika

    27.09.2019 02:13
    Znači, ako je mrtav hladan - onda ubrzava do brzine svetlosti?
  • .

    26.09.2019 08:53
    /
    Hahaha, nisu istrazivali istocnoevropsko trziste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).