VIDEO: Microsoft će uskladištiti otvoreni kod u bunker koji štiti od smaka sveta

Pored poznatog Svalbardskog globalnog skladišta semena u Norveškoj nalazi se napušteni rudnik uglja u kojem će se od apokalipse čuvati drugačija vrsta resursa: sav GitHubov softver otvorenog koda.
GitHub je u vlasništvu Microsofta koji ga je kupio prošle godine za 7,5 milijardi dolara.
 
Ako nas zadesi smak sveta, što god ili ko god da preživi moći će da pristupi i koristi softver koji stoji iza današnje moderne tehnologije.
 
Naime, od 2017. godine otvoren je Arktički svetski arhiv (Arctic World Archive) u kojem se skladište razni digitalni zapisi; uključujući vatikanske arhive, filmove ili bilo šta drugo što se smatra vrednim očuvanja.
 
Ovim vrednostima uskoro će se pridružiti GitHubov doprinos, odnosno kopija gotovo celog softvera otvorenog koda na svetu koja će moći da se pregleda jedino uz lupu.
 
Često se na zajednicu otvorenog koda gleda kao na grupu čudaka marginalaca ili tehno idealista, ali veliki deo digitalne strukture koju svaki dan koristimo oslanja se na taj javno dostupan softver. Od njega, na primer, zavise Facebook, Google i Amazon.
 
Možda će neki ismejati GitHubovu ideju skladištenja podataka, ali ako jednog dana dođe do neke prirodne katastrofe koja će uništiti sve hard diskove, taj arhiv će se pokazati itekako korisnim.
 
GitHub bi otvoreni kod u Arktički svetski arhiv trebalo da uskladišti 2. februara 2020. godine. Podaci će biti na filmskim trakama dugačkim 3.500 metara. Radi se o posebnom materijalu i tehnologiji pa bi vek trajanja tih traka trebalo da bude 500 godina.
 
Kompanija čak kaže da "simulirani testovi starenja pokazuju da će Piqlove filmske trake trajati dvostruko duže" i da bi podaci mogli biti sačuvani čitav milenijum.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija