Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica

Google Maps u svojoj beta verziji (v10.31.0) ima nekoliko linija programskog koda koji upućuje na novu funkciju, a koji je otkriven na stranici XDA Developers.
Google Maps će omogućiti izbegavanje neosvetljenih ulica
Foto: Pixabay
Prema onome što su programeri "iskopali", čini se da Google namerava da doda još jedan sloj u svoje digitalne geografske karte, bar kada je reč o urbanim sredinama. Taj se sloj naziva "lighting", odnosno "rasveta".
 
Uključivanjem opcije koja tek treba da se pojavi u zvaničnoj aplikaciji, korisniku bi se na ekranu ukazao nešto drugačiji prikaz ulica, i to ističući one koje imaju kvalitetniju javnu rasvetu. Time bi oni izgubljeni u nepoznatom gradu ili oni koji ne žele noću da hodaju sumnjivim mračnim uličicama mogli da dobiju pomoć.
 
Dobro osvetljene ulice bile bi na Google Mapsu obojene žutom bojom i tako bi bile označene kao "sigurne". Ovaj potez mogao bi biti od koristi u opasnim četvrtima ili gradovima u kojima su upravo slabo osvetljene ulice leglo kriminala, pa bi manje korisnika verovatno zalutalo u takve kvartove.
 
Za sada je ova mogućnost tek u razvoju, pa ne postoje screenshotovi koji bi pokazali kako stvar funkcioniše u praksi. Isto tako, nije poznato odakle bi Google dobijao podatke o nivou osvetljenosti pojedine ulice - no, moguće je da će se oni prikupljati snimanjem iz satelita kao što se dobijaju i ostali kartografski snimci ovog servisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija