Ruska i japanska firma planiraju robota za istraživanje površine Meseca

Ruska kompanija "Android tehnolodži" i japanski startap GITAI planiraju da naprave robota koji će raditi na površini Meseca.
Ruska i japanska firma planiraju robota za istraživanje površine Meseca
Foto: Pixabay
Izvršni direktor ruske kompanije Jevgenij Dudorov naglašava da kolege iz Japana razmišljaju u istom pravcu kao oni u nastojanju da korak po korak dizajniraju robotske sisteme koji će moći da se koriste u istraživanju bliskog i dalekog svemira, prenosi RTS.
 
"Za početak i nama i njima prvi cilj je Mesec, odnosno robotski sistemi koji će moći da izvršavaju zadatke na mesečevoj površini", navodi Dudorov.
 
Japanska kompanija GITAI je specijalizovana za antropomorfne robote i koriste komande sliče onima koje su razvili u "Android tehnolodžiksu". Njihov uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu "avatara".
 
Inače, ruska tehnološka kompanija "Android" je u saradnji sa Fondom za napredna istraživanja, izradila humanoidni robot "Skajbot F-850" koji je prvobitno bio nazvan Fedor i koji je krajem avgusta leteo na Međunarodnu svemirsku stanicu na svemirskom brodu "Sojuz".
 
Drugi projekat na kome radi ova kompanija je Teledroid, robot koji neće nužno imati antropomorfne karakteristike, a koji bi funkcionisao sa spoljne strane Međunarodne svemirske stanice. Prvi prototip Teledroida se očekuje početkom proleća 2020. godine.
 
Kompanija "Android" takođe, projektuje antropomorfni robot koji bi prenosio radioaktivni otpad iz skladišta na preradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija