Podaci "Cambridge Analytica" uticali na izbore u mnogim zemljama

Firma "Cambridge Analytica" formalno je zatvorena, ali njena arhiva i dokumenti i dalje omogućavaju uticaj na izbore širom sveta - upozoravaju politički analitičari.

Pre nekoliko godina firma "Analitika" prikupila je na prevaru ogromne količine podataka miliona korisnika Fejsbuka, a onda omogućila drugim kompanijama i pojedincima da ih upotrebi protiv tih istih korisnika.

Dokumenti ukazuju na postojanje globalne strukture pomoću koje se manipulisalo glasačima u više od 60 zemalja širom svijeta.

Prema poslednjim dokumentima koji su dospeli u javnost, afera je tek na početku.

Više od 100.000 dostupnih dokumenata pokazuje kako je sporna firma bila puno veća opasnost nego što se to na početku mislilo.

Za sada su na Tviteru objavljene činjenice koje ukazuju na manipulaciju izborima u Brazilu, Keniji, Maleziji, Iranu..., ali i dokumenti povezani sa bivšim asistentom američke Nacionalne bezbednosne agencije Džonom Boltonom.

Posebno je zanimljivo što su ti isti dokumenti bili deo skandalozne istrage Roberta Milera o navodnom ruskom uplitanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Dokumente su prikupili neki bivši zaposleni u "Cambridge Analytica".

Oni tvrde da je deo skandala povezan sa Fejsbukom samo delić mnogo veće svetske operacije koja je obuhvatala vlade, obaveštajne agencije, komercijalne firme i političke kampanje, čiji je zajednički cilj bio da manipulišu i utiču na ljude.

Među neobjavljenim dokumentima postoje materijali koji ukazuju na to da je sporna firma radila za jednu političku stranku u Ukrajini 2017. i to kada je već bila pod istragom, prenosi "Gardijan".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija