Blizu Zemlje otkrivena planeta na kojoj je moguć život

NASA-in "lovac na planete", satelit TESS, otkrio je prvu verovatno naseljivu planetu veličine Zemlje.
Blizu Zemlje otkrivena planeta na kojoj je moguć život
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Zvezda TOI 700 velika je kao 40 odsto površine Zemljinog Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svetlosnih godina, što je relativno mala udaljenost. Jasno, kad se gleda u kontekstu veličine svemira.
 
Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svet veličine Zemlje na kojem bi moglo da se živi, a preduslov za život je prisutnost tečne vode, piše AFP. 
 
Otkriće je predstavljeno u ponedeljak na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honolulu. Otkrivena planeta, TOI 700 d, jedna je od tri koji se vrte oko zvezde slične Suncu u sistemu TOI 700.
 
TOI 700 d najudaljenija je od svog sunca i da bi napravila krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Veruje se da je na jednoj njegovoj strani uvek dan.
 
Preostale dve planete TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planeta najbliža tom suncu, b, veličine je Zemlje, ali u pitanju je kamena pustoš. Za krug oko sunca potrebno joj je 10 dana. Planeta c je gasovita, a veličina je između veličine Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno joj je 16 dana.
 
"TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koje kruže oko obližnjih zvezda", rekao je direktor astrofizičkog odeljenja NASA-e Pol Herc. 
 
AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasifikovao zvezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što zaista jesu. 
 
Međutim, nekoliko astronoma amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spenser koji sarađuje s članovima tima TESS, ukazalo je na grešku.
 
"Pošto smo ispravili parametre zvezde, veličine njenih planeta su se smanjile pa smo shvatili da je najudaljenija veličine Zemlje i da se nalazi u području mogućeg života", rekla je Emili Gilbert sa Univerziteta u Čikagu. 
 
Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija